Huize Bareveld heeft een geschiedenis die ver terug gaat. In 1758 werd het gebruikt als tolhuis door koopman Arent Aisingh die een particuliere weg had aangelegd tussen Gieten en Winschoten. In het decenium van 1760 werd het echter door de stad Groningen aangekocht en vanaf 1765 werd vanaf Bareveld begonnen aan het graven van wat later het Stadskanaal zou worden. Een slimme koop van Groningen want Bareveld ligt op een belangrijk punt van het kanalen systeem tussen Groningen en Drenthe. Bareveld speelde dan ook een belangrijke rol in de overeenkomst die tussen stad Groningen en de Drentse veenmarken (Eext, Gieten, Bonnen, Gasselte, Drouwen, Buinen, Exloo en Valthe) in 1817 werd gesloten, waarmee Drentse turf over Groningse kanalen kon werden afgevoerd. Iets waar Drenthe al sinds 1762 over aan het onderhandelen was. Deze overeenkomst, ook wel het Covenant genoemd, bepaalde voortaan dat alle turf uit de marken ten oosten van Bareveld door het Stadskanaal via Wildervank en Veendam mocht worden verscheept. Voor deze rechten betaalde de veengenoten 1,10 gulden per dagwerk zwarte turf. Daar tegenover stond dat Groningen ook gebruik mocht maken van de Drentse kanalen. De dam die in die tijd bij Bareveld in het kanaal zat mocht niet weggenomen worden zolang het Covenant niet gewijzigd was, in 1872 werd de dam uiteindelijk weggehaald.

De naam “Bareveld” is afkomstig van het feit dat het gelegen is op een braakliggend stuk land of midden op de heide: boare veld in het Gronings dialect en ook wel Barreveld genoemt anno 1851-55.
Tegenwoordig heeft Huize Bareveld een hele andere functie en kan er worden gekegeld, gegeten en worden er partijen gehouden. Ook is er verhardde parkeerplaats met plek voor ruim 50 vrachtwagens en de gelegenheid voor chauffeurs om zich op te frissen na een lekkere maaltijd.
Informatie en zwart-wit foto’s afkomstig van www.remeijer.nl